Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwszy restart przy instalacji i koniec?
11-05-2009, 10:13 PM
Question Pierwszy restart przy instalacji i koniec?
Witam wszystkich.
Na początku chciałem podziękować za powstanie tego forum, ponieważ jeśli chodzi o jakiekolwiek informacje odnośnie sprzętu HP to jest to utrudnione na polskich stronach.
Przejdę do sedna:
Dwa dni temu kupiłem Netbooka HP TouchSmart tx2 i wszystko było bo ok gdybym nie chciał podzielić dysku na partycje. Oczywiście producent dostarczył narzędzie Recovery znajdujące się na dysku.
Oczywiście nagrałem płyty z kopią bezpieczeństwa.
Następnie chciałem podzielić dysk na partycje, ale programy do tego służące komunikowały mi błędy na dysku nie podejmując nawet próby dzielenia dysku, więc przeprowadziłem naprawianie błędów. Niestety po tej operacji usunięta została partycja z narzędziami recovery, więc płyty z kopią bezpieczeństwa są już bezużyteczne Sad
To jeszcze mogę przeżyć ponieważ mam klucz to systemu operacyjnego, ale na tym nie koniec.
Sama instalacja nowego systemu nie kończy się powodzeniem. Gdy instaluję nowy system z płyty z Vistą wszystko idzie dobrze do chwili pierwszego restartu komputera. Po restercie pojawia się tylko znak zachęty oczywiście na czarnym tle i koniec.
I teraz moje pytanie: czy wiecie co może być nie tak?
Instalowana jest Vista Premium sprawdzona, sprzęt też jet raptem dwudniowy. Jak dla mnie wygląda na jakiś problem z dyskiem, tak jak by system nie uruchamiał się z dysku. Partycje były tworzone za pomocą GParted i partycja systemowa ma status boot.
A może sprzęt HP wymaga jakiejś dodatkowej partycji na pliki rozruchowe?
Prześledziłem internet i nic nie znalazłem na ten temat. Jestem bezradny. Huh
Proszę o pomoc.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
wykop.pl
11-08-2009, 10:55 PM
RE: Pierwszy restart przy instalacji i koniec?
Nie sądzę by sprzęt wymagał partycji na pliki rozruchowe.. Spróbuj podczas instalacji usunąć wszystkie partycje, utworzyć nowe i zainstalować.. Jak nie zadziała to nie mam pojęcia.. Sprzęt kupiłeś nowy w sklepie?

Be the change you want to see in the world - Gandhi

Link nie działa? Pisz PW!

[Obrazek: poogle64.jpg][Obrazek: c960aab621eb1f5d.jpg]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
wykop.pl
11-09-2009, 12:23 AM
Dzięki za podpowiedź. Już poradziłem sobie z tym problemem. Usunąłem wszystkie partycje do zera i utworzyłem je Vistą podczas instalacji. Wszystko działa poprawnie, a sprzęt jest nowy, ze sklepu. Temat zamknięty Smile
Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
wykop.pl
11-09-2009, 09:42 AM
Czyli tak jak myślałem - coś się z tablicą partycji pochrzaniło Smile
Ok, zamykam i zapraszam do nas częściej Big Grin

Be the change you want to see in the world - Gandhi

Link nie działa? Pisz PW!

[Obrazek: poogle64.jpg][Obrazek: c960aab621eb1f5d.jpg]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
wykop.pl
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Noni - Jak rzucić palenie - Okna drewniane - Gry hazardowe - Nokia Indoor Positioning - Perfumeria internetowa - szwak - księgowość szczecin
AntySpam.plDarmowe Pozycjonowanieserver monitor